HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

28 Ocak 2014 Salı

   GULAM AZAM ABDÜLKADİR MOLLA 

12 ARALIK 2013 SAAT 22'DE 

İDAM EDİLDİ



Prof. Abdülkadir Molla başkent Dhakan'in Bibaria bölgesinde 7 Kasım 1922 tarihinde doğdu. Öğrencilik hayatı boyunca çeşitli din ve bilim üstatlarından tefsir, hadis, fıkıh dersleri gördü, Dakka Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans yaptı. Abdülkadir Molla, öğrencilik hayatı boyunca birçok harekette öğrenci lideri oldu. 1945-1946 yıllarda Doğu Pakistan Kültür Birliğinin Sekreter Yardımcısı oldu. 1946-1947 dönemin Dakka Üniversitesi, Fazlul Haque Müslüman Hall Öğrenciler Birliği teşkilatı ve 1947-1949 yıllarında Dakka Üniversitesi Merkez Öğrenci Birliği teşkilatının Genel Sekreteri seçildi.

Prof. GULAM AZAM ülkenin Dil Hareketinde öncü bir rol oynadı. 1952 ve 1955 yıllarında iki kez tutuklandı. Aynı zamanda dil hareketindeki aksiyonerliğinden dolayı Rangpur Carmichael College'daki Profesörlük kürsüsü elinden alındı.




Abdülkadir Molla, 1957 de Doğu Pakistan Cemaat-i İslami'nin Genel Sekreteri oldu. 1964'te Genelkurmay Başkanı Ayub Han tarafından hapse atıldı. 1967'de Shekh Mujibur Rahman'nın da üyesi olduğu Pakistan Demokratik İttifak (PDM) oluşumunda önemli bir rol oynamıştır. Bu hareketle Ayub Han'ın askeri yönetimine karşı tüm siyasi partilerin birlikteki direnişe öncü oldu. PDM'in Doğu Pakistan (şimdiki Bangladeş) kanadının İcra Komitesi Genel Sekreteri oldu. 1969 da Doğu Pakistan Cemaat-i İslami'nin Emiri (Genel Başkan) oldu. Prof. Abdülkadir Molla Bangladeş Kurtuluş Savaşına destek vermedi. Zira savaşın Doğu Pakistan sorunlarını çözeceğine inanmıyordu. Her zaman 'Birleşik Pakistan' yönünde kampanyaya devam etti.
Doğu Pakistan sınırlarının tamamı ile komşu olan Hindistan'ın desteği ile bağımsızlığını kazandıktan sonra Bangladeş adındaki yeni ülkenin dolaylı olarak Hindistan tarafından kontrol ve idare edileceğinden endişeliydi.
Kurtuluş savaşı sırasında, Birleşik Pakistan için çağrıda bulunmaya devam etti. Pakistan ordusu tarafından Bangladeş halkına karşı kullanılan ve dozu iyiden iyiye artan şiddetlere de sert tepki gösterdi. Bangladeş halkına yapılan saldırıları durdurmak için, General Tikka Han dâhil olmak üzere, Pakistan Ordusu'na sürekli çağrıda bulundu.


Dünya çapında birçok uluslararası İslami konferansa katıldı. 2000 yılına kadar Cemaati İslami'nin liderliğini sürdürdü. 2000 yılında de aktif siyaseti bıraktı. Bu tarihten sonra kaleme aldığı 'Jibone Ja Dekhlam' (Hayatımda Gördüklerim) eseri Bengal Edebiyatında önemli bir hatırat olarak yerini aldı. 2010'da Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında Pakistan'la işbirliği yaptığı iddiasıyla tutuklandı veidama mahkum edildi.
Aynı zamanda Bangladeş İslam düşünürleri ve politikacılarına rehber olan orijinal makale ve mülakatlar meşgul oldu. Azam'ın İslam, siyaset, din ve tarih ile ilgili konular hakkında birçok dile çevrilmiş 70'ten fazla kitabı bulunuyor.

Abdülkadir Molla idam edildi
Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla idam edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Hasina'yı arayarak infazın engellenmesini istemişti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Abdülkadir Molla'nın idam edilmesine tepki göstererek, “Haksız, hukuksuz ve dayanaksız bir karar ile adalet, insan hakları ve hukuk ayaklar altına alınmıştır” dedi.
                    

      İdamdan sonra cenazesi ailesine verilen Abdülkadir Molla'nın son görüntüsü

BAaşbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine Abdülkadir Molla’nın infazının cinayet olduğunu söyledi. Bozdağ, “Haksız bir kararla idam edilen Abdülkadir Molla’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesine, sevenlerine ve kardeş Bangladeş halkına başsağlığı diliyorum. Abdülkadir Molla, haksız idam kararı verenler ve bu kararı infaz edenlerden çok çok uzun yaşayacaktır. Tıpkı Türkiye’de merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı idam eden ve infazını gerçekleştirenler hayırla anılmadığı gibi Abdülkadir Molla hakkında da verilen haksız kararı alanlar, aldıranlar infaz edenler, infazı durdurma imkanı varken durdurmayanları da asla tarih hayırla anmayacaktır, yad etmeyecektir” dedi.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEMEKLE SUÇLANIYORDU
1971 yılında ülkenin bağımsızlık savaşında Pakistan ordusuyla işbirliği yapıp 369 Bangladeş askerinin ölümünden idama çarptırılan Abdülkadir Molla’nın infazı, Yüksek Mahkeme tarafından onanmıştı. Dakka'daki Merkez Hapishanesi'nde tutulan Abdülkadir Molla, 'insanlığa karşı suç işlemekle' suçlanıyordu. Abdülkadir Molla'nın idamı önünde hukuki bir engel olup olmadığı tartışma konusu olmuştu.



İNFAZ ÖNCESİNDE YAŞANAN KARMAŞA
Bangladeş'te savaş suçlarının yargılandığı özel mahkemenin verdiği idam kararının, salı gecesi saatler 00.00'ı geçince uygulanması bekleniyordu. Ancak mahkeme, idama 90 dakika kala infazın ertelenmesine hükmetmişti. Yüksek Mahkeme daha sonra son dakika temyiz isteğini reddederek Abdülkadir Molla’ya verilen idam cezası kararını onamıştı. İdam kararının infazı, bu onamadan sonra gerçekleşti.


İLK İDAM
Bu kararla birlikte Abdülkadir Molla, kurulan savaş suçları mahkemesinde idam edilen ilk kişi oldu. Bu mahkemede, bağımsızlık savaşı döneminde Pakistan'la işbirliği yapmakla suçlanan kişiler yargılanıyordu. Molla da Cemaat-i İslami'nin kurduğu iddia edilen ve 200'den fazla entelektüelin ölümünden sorumlu tutulan Bedir milis gücüne üye olmakla suçlanıyordu.


KAOSA NEDEN OLABİLİR
Abdülkadir Molla
'nın idam edilmesinin Bangladeş'te bir kaosa neden olmasından korkuluyordu. Avukatların, önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerde siyasi şiddetin baş gösterebileceğini ve kararın askıya alınması için mahkemeyi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyordu. Molla destekçileri, kararın tamamen siyasi olduğunu ve yaklaşan seçimlerde muhalefetin güçsüzleştirilmesi için kampanya başlatıldığını duyurmuştu.



BM'DEN UYARI
Mahkeme kararının uluslararası insan hakları grupları tarafından doğru bulunmadığını belirtirlerken, hükümet konuyu yalanlamıştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ise Başbakan Hasina’ya yürütmeyle ilgili uluslararası insan hakları kurallarına riayet edilmediği uyarısında bulunmuştu.


İLK MAHKEME 'ÖMÜR BOYU HAPİS' DEMİŞTİ AMA...
Abdülkadir Molla
, şubat ayında ömür boyu hapse mahkum edilmiş, Molla'nın kararın iptali için başvurduğu temyiz mahkemesi cezayı idama çevirmişti. Mahkeme daha sonra 8 Aralık'ta hapishane yetkililerine idamın gerçekleştirilmesi talimatını vermişti. Cemaat-i İslami destekçileri, bu yıl başında görülen dava boyunca hükümetin siyasi bir kan davası güttüğünü savunmuştu.





http://www.haberler.com/abdulkadir-molla-kimdir-gulam-azam-abdulkadir-5419691-haberi/