HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

1 Nisan 2014 Salı

İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar

 01 Nisan 2014   
İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in serbest bırakmayı taahhüt ettiği Filistinli tutukluları salıvermemesine tepki göstererek, mahkumların durumuyla ilgili 15 uluslararası anlaşmaya imza attıklarını belirtti.

Abbas, resmi televizyonda yayımlanan konuşmasında, İsrail'in Filistinli mahkumların serbest bırakılması konusunda verdiği sözü tutmadığını belirterek, "İsrail'in bu ihlalleri karşısında daha önce de beyan ettiğimiz gibi 63 uluslararası kurumun kapısını çalarak anlaşmaları imzalayacağız. Halihazırda yönetim olarak 15 uluslararası kuruma katılım ve ilgili anlaşmaların imzalanması konusunda mutabakata vardık" dedi.
İsrail yönetiminin Filistin ile barış müzakereleri çerçevesinde 29 Mart Cumartesi günü bırakılması öngörülen Filistinli tutukluların 4. grubunu tahliye etmediğini ifade eden Abbas, "Bize 9 defa verilen söz tutulmadı. İptal etmediğimiz ancak bir süreliğine ertelediğimiz uluslararası kurumlara başvuru hakkımızı kullanacağız. Müzakerelerle çözüme ulaşmak konusunda kararlı olduğumuz halde başka çıkış yolu bulamadık" diye konuştu.
Abbas, ABD ile çatışmak istemediklerini, aksine iyi ilişkileri sürdürmeyi temenni ettiklerini vurgulayarak, "ABD bize yardımcı oluyor, Dışişleri Bakanı John Kerry büyük çaba harcıyor. Barışçıl çözüm için gayret sarfetmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
ABD arabuluculuğu ile geçen yıl temmuz ayında yeniden başlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etmişti. İsrail'in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM'de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak İsrail'i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.
İsrail, son 9 ayda toplam 78 Filistinli mahkumu 3'er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. Anlaşma gereği 4'üncü grup mahkumları da 29 Mart'ta serbest bırakması gereken İsrail yönetimi, salıverme kararını ertelediğini açıklamıştı.
http://www.timeturk.com/tr/2014/03/31/israil-hapishanelerindeki-filistinli-mahkumlar.html#.UzshtVprPDc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder