HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

18 Mart 2014 Salı

ÇANAKKALE Kim Yazdı Bu Tarihi?

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde savaşı anlatan simülasyon gösterisinde; 1915 yılında henüz kurulmamış olan terör devleti İsrail’in adı, Osmanlı’ya destek veren ülkeler listesinde yer alıyor.
Kim Yazdı Bu Tarihi?
18 Mart 2014
O dönemde olmayan bir devletten bahsetmeyi saçmalık olarak niteleyen tarihçiler, Çanakkale Savaşı’nda 3 bin Yahudi’nin Siyon Katır Birliği ile Osmanlı’ya karşı İngilizlerle birlikte savaştıklarının ise tarihi bir gerçek olduğunu kaydettiler.
BÖYLESİ ANCAK SİMÜLASYONDA OLABİLİR
Çanakkale Savaşı’nın yoğun olarak yaşandığı Gelibolu Yarımadası’na, özellikle 18 Mart öncesi ve sonrasında son yıllarda artan bir gezi trafiği gözleniyor. Ancak geziler esnasında gösterilen simülasyon merkezinde, Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı’ya yardıma gelen ülke ve bölge askerleri zikredilirken “İsrail’den gelen askerler” diye bir ifade dinleyenleri şaşkına çeviriyor. Çünkü 1915 senesindeki Çanakkale Savaşı’na destek verdiği iddia edilen terör devleti İsrail, ancak Osmanlı yıkıldıktan sonra 1948 yılında kurulabildi. 1948 yılında kurulan terör devletinden askerlerin, nasıl oluyor da 1915 tarihli bir savaşta Osmanlı’ya yardıma geldiği sorusu, akıllara “bu ancak simülasyonla olabilir” yorumunu getiriyor.
SİYON KATIR BİRLİĞİ, İNGİLİZLERE DESTEK VERDİ
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tufan Gündüz, Yahudilerin Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı’ya yardımlarının söz konusu olmadığını belirterek, “Böyle bir yardım söz konusu değil. Aksine İngilizlere yardımları vardır. Filistin’den kendilerine toprak verilsin diye yaklaşık 3 bin Yahudi, Siyon Katır Birliği olarak İtilaf Devletleri cephesinde İngilizlerle birlikte Osmanlı’ya karşı savaşmışlardır” dedi. Prof. Gündüz, “Birileri o bölgeyi anlasın diye, tarihi bir bilgi yanlış bir şekilde aktarılamaz. Bu bir saçmalıktır. Tarih böyle anlatılmaz. O dönemde olmayan bir devletten bahsetmek kesinlikle yanlıştır” dedi.
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde savaşı anlatan simülasyonlarda görenleri hayretler içinde bırakan bilgiler yer alıyor. Simülasyon gösterisinde, o dönemde daha kurulmamış olan İsrail’in adının Osmanlı’ya destek veren ülkeler listesinde yer alması insanları hayrete düşürüyor. Simülasyona göre Çanakkale Destanı’na destek verenler ve yardıma gelenler arasında “İsrail’den gelen askerler” de var!
Çanakkale Savaşı’nın yoğun olarak yaşandığı Çanakkale’ye, özellikle 18 Mart öncesi ve sonrasında son yıllarda artan bir gezi trafiği gözleniyor. Ancak geziler esnasında gösterilen simülasyon merkezinde, Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı’ya yardıma gelen ülke ve bölge askerleri zikredilirken “İsrail’den gelen askerler” diye bir ifade dinleyenleri şaşkına çeviriyor. Çünkü Çanakkale Savaşı 1915 yılında gerçekleşirken, bugün İsrail denen devlet ise ancak Osmanlı yıkıldıktan sonra 1948 yılında kurulabildi. ‘1948 yılında kurulan bir devlet ve bölgeden insanlar nasıl oluyor da, 1915 tarihli bir savaşta Osmanlı’ya yardıma gelebileceği ise, bu ancak simülasyonla olabilir’ yorumunu akla getiriyor.
Söz konusu Simülasyon Merkezi ise, Başbakan Erdoğan tarafından Haziran 2012’de açıldı. Merkezde 11 ayrı salondaki simülasyonlarda, Çanakkale Savaşı’nın tüm cephelerinde yaşananlar gerçeğe yakın bir şekilde gösteriliyor. İzleyenler kendilerini adeta cephenin gerisinde hissediyorlar. Ancak Çanakkale Savaşı’ndan 33 yıl sonra kurulan ‘İsrail’den yardım geldi’ sözleri ise duyanları hayrete düşürüyor. Simülasyonda İsrail’den minnetle söz edilmesi ise bölgeye gelen vatandaşlar tarafından ‘İsrail aşkı her yerde’ yorumlarına sebep oluyor.
TARİHÇİ GÜNDÜZ: SİYON KATIR BİRLİĞİ, İNGİLİZLERE DESTEK VERDİ
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tufan Gündüz, Yahudilerin Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı’ya yardımlarının söz konusu olmadığını belirterek, “Böyle bir yardım söz konusu değil. Aksine İngilizlere yardımları vardır. Filistin’den kendilerine toprak verilsin diye yaklaşık 3 bin Yahudi, Siyon Katır Birliği olarak İtilaf Devletleri cephesinde İngilizlerle birlikte Osmanlı’ya karşı savaşmışlardır” dedi.
Prof. Gündüz, “Birileri o bölgeyi anlasın diye, tarihi bir bilgi yanlış bir şekilde aktarılamaz. Bu bir saçmalıktır. Tarih böyle anlatılmaz. O dönemde olmayan bir devletten, bahsetmek kesinlikle yanlıştır” dedi.
SİMÜLASYON MERKEZİNİ ERDOĞAN AÇMIŞ
İçinde simülasyonların yer aldığı Çanakkale Tanıtım Merkezi’nin açılışını da Başbakan Erdoğan’ın yaptığı ortaya çıktı. Çanakkale savaşlarının ruhunu anlatması için tasarlanan Tanıtım Merkezi’nde 11 adet simülasyon bölümü yer alıyor. Geçen yıl Haziran ayında bölgeye giden Erdoğan’ın açılışını yaptığı merkezde yer alan simülasyonlardaki içeriğin ise aradan geçen 9 aya rağmen hala aynı bilgiler yer alması dikkat çekiyor. Tarihi yanlış bilgilerle dolu olan simülasyonların ne zaman değiştirileceği ise şimdiden merak ediliyor.
Milli Gazete

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder