HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

18 Mart 2014 Salı

Gülen'in ayak tarafındaki ayetli oda fotoğrafı mizansen hatası mı?

(Bence ayet ve komidin fotoğraf için oralara konmuş, çünkü yatağın baş kısmı yastığın olduğu yer. Yatağın baş mobilyasına Dikkat Edin. Ayrıca orası Gülen'in odası mı? pek sanmıyorum
Ahdar)

 

Zaman'daki imaj düzeltme röportajının içeriğinden çok, amatör algı çalışmaları dikkat çekti, sosyal medyada alay konusu oldu. Peki ayak tarafındaki ayet hatası nasıl yapıldı?
Gülen'in ayak tarafındaki ayetli oda fotoğrafı mizansen hatası mı?
18 Mart 2014
stargazete.com-özel
Fethullah Gülen'in Zaman Gazetesi'ne verdiği röportajlar serisinde göze çarpan duygu sömürüsü ve imaj tazeleme çabasına yönelik algı çalışmaları dikkat çekmeye devam ediyor. Öyle ki, toplumu yönlendirme amaçlı bu çabalar röportajın içeriğinin bile önüne geçti.

CEKET SOSYAL MEDYADA ALAY KONUSU OLDU

Röportajın ilk parçasında Ekrem Dumanlı'nın öne çıkardığı "hiç iki ceketi" olmadı vurgusu gün boyu alay konusu olmuş, Gülen'in farklı zamanlarda çekilmiş farklı ceketli fotoğrafları internette paylaşılmıştı.

YATAĞIN AYAK TARAFINDAKİ AYET TEPKİ ÇEKTİ AMA...

İkinci parçada ise Gülen'in yatak odası tartışma konusu oldu. Gün boyu sosyal medyada yatağın ayak tarafında yer alan ayet konuşuldu. Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey'in, misafirlikteyken Kur'an'ı Kerim'in bulunduğu odada sabaha kadar ayaklarını uzatıp yatmadığı, hatta uyumadığı menkıbesi hatırlatıldı. Atalarımızın bu hassasiyetine karşılık, Gülen'in neden bu hassasiyeti gözetmediği soruldu.

İŞTE O FOTOĞRAF:



Ayet, Hud Suresi'nin 88. ayetiydi. Ve meali şöyleydi:

(Şuayb şöyle ) dedi: “Eğer ben, Rabbimden bir delil üzerinde isem ve beni kendinden güzel bir rızıkla rızıklandırdı ise de görüşünüz (bu) mu? Sizi ondan men ettiğim şeyde size muhalefet etmek istemiyorum. Sadece gücümün yettiği kadar ıslâh etmek istiyorum. Benim başarım ancak Allah iledir. Ben, O'na tevekkül ettim ve O'na yöneldim.”

Gülen'in ayak ucundaki ayeti Cemaat medyası bir türlü izah edemedi, açıklayamadı.

Ancak, stargazete.com Ekrem Dumanlı'ya ve Cemaat medyasına bir kıyak yaparak "ayak uzatılan ayet" konusunu tevil ediyor.

MİZANSEN Mİ YAPILMAYA ÇALIŞILDI?

Fotoğraftakinin aksine, aslında yatağın üstündeki yastık, yatağın diğer ucundaydı. Yani, ayetin asılı bulunduğu tarafta. Zira, genellikle yatağın yastık tarafında bulunan komidin, fotoğrafta görüleceği üzere yatağın ayak tarafında bulunuyor. Peki bu nasıl oldu?

Tezatlar, fotoğrafın algı amaçlı bir mizansenden ibaret olduğunu gösteriyor. Söz konusu karede ayetin bulunduğu tablonun, Fethullah Gülen'in başının hemen arkasına denk gelmesi amaçlandı. Böylelikle, fotoğrafa ilk bakışta Gülen'in yüzüne bakılacağı için, ayetle Gülen'in yüzünün aynı anda algılanması gerekiyordu. Gülen'in ne kadar hassas, ayetlerle haşır neşir olduğu, inzivaya çekilmiş insan intibaı insanlara en kolay böyle aksettirilebilecekti. Yani mizansen bir tür teknik çalışmanın ürünüydü.

Bu sırada, yatağın kanepe ya da başka bir şey olmadığını, oradaki şeyin Gülen'in yatağı olduğunun belli olması amacıyla üstünde bir yastık olmalıydı, ve bu yastık görünür bir yerde bulunmalıydı. Bu nedenle yastık ters tarafa konuldu.

MİZANSEN YAPARKEN BÜYÜK HATA GÖZDEN KAÇTI

Ancak o sırada, vahim bir hata yapılmış, ayetin ayak ucuna denk geldiği detayı gözlerden kaçmıştı.

Zaman Gazetesi bu nedenle bu fotoğrafa gelen tepkilere cevap vermekte zorlanıyor.

DİĞER YATAK ODASI NEREDE?

Öte yandan, bir başka şaşırtıcı detay ise, yatak odasının genelinde gizli. Çünkü, Gülen'in daha önce yine Pensilvanya'da çekilmiş bir yatak odası fotoğrafı paylaşılmıştı.

Oradaki yatak yere serilmişti. Ve Dumanlı'nın dün söylediğinin aksine o oda 4 metrekareden oldukça büyüktü. Bu detay ise, röportajdaki fotoğrafın algı çalışması amaçlı bir mizansenden ibaret olduğu yönündeki şüpheleri kuvvetlendiriyor.

İŞTE DAHA ÖNCE PAYLAŞILAN GÜLEN'İN YATAK ODASI FOTOĞRAFI:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder