HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

7 Nisan 2014 Pazartesi

Bakanlık hukuka uydu cemaat medyası çarpıttı!

 08 Nisan 2014   
Cemaat medyası hükümeti karalamak için Risale'yi de kullandı...

‘Hükümete kumpas’ davalarında ‘hukuk ve yargı savunucusu’ kesilen cemaat medyası, Kültür Bakanlığı’nın miras davalarını beklemesine tahammül edemedi!

Cemaat medyasının, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Risale-i Nur Külliyatı'nın basılmasını fiilen durdurdu. Tek parti döneminden beri böyle bir şey olmamıştı” haberlerinin arkasından, Bediüzzaman Said Nursi’nin mirasçısı oldukları iddiasıyla açılan ‘telif davaları’ çıktı. ‘Hükümete kumpas’ davalarında ‘hukuk, yargı ve adalet savunucusu’ kesilen cemaat medyası, bakanlığın miras davasının sonucunu beklemesine tahammül edemedi!

Haberlerde “Risale-i Nur Külliyatı’nın basımını yapan yayın evlerinin bandrol başvurularının 15 gündür Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nce ‘kanuni mirasçı olmadıkları gerekçesiyle’ reddedildiği” bilgisi verilmesine rağmen, Yeni Asya Neşriyat Koordinatörü Abdullah Eraçıkbaş’ın ağzından, “İhtilal dönemleri ve tek parti dönemi dışında hiçbir engelle karşılaşmamıştık. Risalelerin basımı ile ilgili engeller yasaklı olduğu dönemlerde bile rahat basılıyordu” (cümle bozukluğu Cihan Haber Ajansı’na ait) ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.


Mirasçı’da uzlaşamadılar
Habere göre Eraçıkbaş, “Bediüzzaman’ın tüm talebelerinin külliyatı kendi eserleri gibi basabileceği” görüşünde. Ancak haberde görüşüne başvurulan bir başka Risale yayıncısı Envar Neşriyat Müdürü Nihat Ölmez ise Bediüzzaman’ın Emirdağ Lahikası’nda eserlerini basmak için yetki verdiği talebelerinin adını verdiğini söylüyor: Üstad’ın hayatta olan talebeleri Ahmet Aytimur, Hüsnü Bayramoğlu, Sait Özdemir ve Mustafa Sungur kanuni olarak vasiyet doğrultusunda risaleleri basabilirler. Bediüzzaman’ın bu vasiyetinin yerine getirilmesini istiyoruz.”


Bakanlık: Yargıyı bekliyoruz
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Risale-i Nur Külliyatı’nın yeni basımları için bandrol veremediklerini, çünkü “Said Nursi’nin kanuni mirasçısı oldukları iddiasıyla” açılan davalar olduğunu belirtiyorlar. Bu davalar sonuçlanmadan bandrol vermenin ‘telif hakkı ihlali’ olacağına işaret ediliyor. Bir eser üzerinden telif hakkının kalkması için 70 yıl geçmesi gerekiyor. Bu durumda Risale-i Nur Külliyatı için ‘telif hakkı’ 2030 yılına kadar geçerli. Bakanlık yetkilileri, “mirasçılarla ilgili hukuki sürecin netleşmesinin beklendiğini” belirtiyorlar.


AK Parti değil CHP yasaklamıştı
Risale-i Nur Külliyatı, “gelirleri İslam’a hizmet amacıyla kullanılmak üzere” 1960’tan bu yana çeşitli yayınevleri tarafından yayımlanıyor. Cemaat’in “Risaleleri yasaklamak”la suçladığı hükümet değil, 30 Mart seçiminde ortaklık yaptığı CHP döneminde Risaleler yasaklanmıştı. O dönemin İsmet İnönü imzalı yasaklama belgelerini de STAR yayınlamıştı.

Risaleler nasıl yayınlanıyor?
Bu konuda ‘sorularlarisale.com’ sitesindeki bir soruya Bediüzzaman’ın avukatı Gültekin Sarıgül’ün cevabı dikkat çekiyor. Cevaptan, Bediüzzaman’ın çok sayıda talebesine ‘şifahi yetki’ verdiği, ancak tek ‘resmi’ yetkinin yeğeni merhum Suat Ünlükul tarafından Avukat Sarıgül’e verildiği, onun da Bediüzzaman’ın talebeleriyle yapılan istişare üzerine ve ‘asli şekline sadık kalmak kaydıyla’ Fethullah Gülen’e yayın izni verdiği anlaşılıyor.

Risale-i Nur Külliyatı’nın yayın izinleri hakkında:
http://www.sorularlarisale.com/makale/12967/risaleleri_basan_yayinevleri_hakkinda_genel_bilgi_verir_misiniz_risale-i_nurlari_bastirmak_isteyenin_onune_engel_cikabilir_mi_basim_isleri_icin_birilerinden_izin_almak_gerekir_mi.html

CHA haberi:

http://cihan.com.tr/news/Kultur-Bakanligi-Risale-i-Nur-un-basilmasini-fiilen-durdurdu_4781-CHMTM5NDc4MS8x

http://www.timeturk.com/tr/2014/04/08/bakanlik-hukuka-uydu-cemaat-medyasi-carpitti.html#.U0MsqVprPDc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder