HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

13 Mart 2014 Perşembe

 

Arakanlı Müslümanlardan Diyanet’e ziyaret…

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Rohingya Müslümanlarının Temsilcisi Wakar Uddin’i makamında kabul etti. 
 
Rohingya Müslümanlarının gördüğü zulüm ve şiddetin Müslümanların kalbinde yara açtığını kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Rohingya  Müslümanlarına yönelik bir etnik ve dini temizlik, zulüm başladıktan itibaren hem Diyanet İşleri Başkanlığımız hem de milletimiz, kardeşlerimizin bu zor durumdan kurtulmaları için elinden gelen her türlü gayreti sarf etmeye çalışmıştır. Türkiye’nin pek çok sorunları olsa da milletimizin kalbinde hiçbir zaman bu yara, bu zülüm devam ettikçe milletimizin kalbindeki o duygularda devam etmektedir” dedi. 
 
Rohingya Müslümanlarına insani yardımların ulaşması konusunda pek çok yola başvurulduğunu ancak Burma yönetiminden olumlu bir yanıt alamadıklarını belirten Başkan Görmez şunları söyledi;
 
“Dışişleri Bakanımızın Rohingya Müslümanlarını ziyaretine Başkanlığımızdan da bir heyet eşlik etti. Oradaki görüşmelerde en azından insani yardımları Müslüman kardeşlerimize ulaştırma konusunda bize yardımcı olmalarını istedik. Fakat üzülerek belirteyim ki, bugüne kadar hala müspet bir yaklaşım görmek mümkün olmadı. Bunun yerine biz milletimizin yardımlarını daha çok Bangladeş ve civarındaki mülteci kamplarına ulaştırmaya çalıştık. Aynı şekilde hayırsever milletimizin bağışladığı kurbanları söz konusu kamplarda kestik. Daha sonra Rohingya Müslümanları için daha faydalı olacağını düşündüğümüz bir eğitim projesi başlattık. Rohingya Müslümanlarından civar ülkelerin üniversitelerinde okuyan Malezya, Endonezya, Tayland gibi ülkelerde okuyan öğrencileri bularak onlara burs verme yoluna gittik. Rohingya Müslümanlarının yurtdışında haklarını savunan dört farklı grubun temsilcilerinin bir araya gelerek bir çatı altında toplanmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorduk ve bunu önermiştik. Bugün hepsinin birleştiklerini duymaktan büyük mutluluk duydum. Birleştikten sonra üzerinde ittifak ettikleri liderleri Sayın Wakar Uddin beyefendiyle görüşmekten de büyük mutluluk duyuyorum. Bu birleşme hem İslam’ın ruhuna hem de İslam’ın vakarına uygun olmuştur.”
 
Rohingya Müslümanları Temsilcisi Wakar Uddin ise “Heyetim ve halkım adına bizleri kabul ettiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Bugün sizlere Burma içinde ve dışında yaşayan halkımın içinde bulunduğu durum hakkında bilgi vermeye geldim” dedi. Arakan Müslümanlarının aslında yarım yüzyıldır bu çileyi ve hak ihlallerini yaşadığını belirten Wakar Uddin, şunları söyledi;
 
“Burma yönetimi ve radikal Budist oluşumlar Rohingya Müslümanlarına yönelik her geçen gün şiddetini artırdıkları zulüm ve toplu katliamları Türkiye’nin öncülüğünde tüm dünyaya sesli bir şekilde duyurulmuştur. Arakan’a gelen Türkiyeli yöneticilerin ve bazı sivil toplum örgütlerinden kardeşlerimizin gözyaşlarını gördüğümüzde bu yaşanan acının siz kardeşlerimizin kalplerinde gerçekten yaşandığını gördük. Türkiye Cumhuriyeti ve halkının Burmalı kardeşlerinin yanında durmak istediğini ve destek vermek istediğine bizler şahit olduk. Bizler Rohingya Müslümanları olarak sizlere minnettarız. Sizlerden istirhamımız ise bu zulmü devam ettiren her türlü hak ihlallerine sebep olan Burma yönetimi üzerindeki baskınızı uluslararası platformlarda devam ettirerek bir an önce insani yardımların ulaşmasını sağlamak ve sonrasında bu zulmün ve hak ihlallerinin sona ermesine yardımcı olmanız.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder