HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

9 Mart 2014 Pazar

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 'Paralel Ajanlık Üssü' iddiası
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kurum olarak üye olduğu IPA Türkiye'nin Paralel Yapı'nın kontrolünde olduğu ortaya çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde  'Paralel Ajanlık Üssü' iddiası / Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kurum olarak üye olduğu IPA Türkiye'nin Paralel Yapı'nın kontrolünde olduğu ortaya çıktı.9 Mart 2014
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kurum olarak üye olduğu IPA Türkiye'nin Paralel Yapı'nın kontrolünde olduğu ortaya çıktı. Anasaya aykırı olarak Emniyet Personellerini de üye olarak alan kuruluşun Paralel Yapı'nın Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki üssü olduğu kaydediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Uluslararası Polis Birliği olan IPA'ya kurum olarak üye olmasının Anayasal temeli olduğu ancak personelin üye olmasının ise anayasaya aykırı olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de Paralel Yapı'nın kontrolünde olan ve kurucusu İngiliz Komiseri Arthur Troop'un olduğu IPA'nın dünya genelinde sadece Türkiye'de böyle bir yapılanma içerisinde olduğu kaydedliliyor.

KURUMUN ÜYE OLMASI HUKUKİ AMA..

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Uluslararası Polis Birliği’ne üye olması, 10.08.1994 tarih ve 94/5965 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na istinaden gerçekleşiyor. Anayasa'daki 3335 sayılı “Uluslararası Nitelikteki Teşekküllerin Kurulması Hakkında Kanun”un ikinci maddesine göre bu tür birlikler dernekler kanuna tabii olarak değerlendiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kurum olarak bu birliğe üye olmasında anayasadaki kanunlar çerçevesinde bir sorun bulunmuyor. Ancak, söz konusu kuruluşa Emniyet Genel Müdürülğü'nden personellerin istihdam edilmesi ve personelin üye olması ise Anayasa'daki kanuna aykırı görülüyor.

ANAYASA'YA AYKIRI KADROLAŞMA

SON.TV'den Ömer Adıyaman'ın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere ve belgelere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün üye olduğu IPA'nın personel istihdam etmesi ve üye alması anayasaya aykırı olarak görülüyor.
Konu ile ilgili Anayasa'da yer alan 3201 sayılı kanunun EK-11 maddesine göre, Emniyet Teşkilatı mensupları ile çarşı ve mahalle bekçileri dernek kurucusu ve üyesi olamazlar” hükmü yer alıyor. Bu kanun ile birlikte IPA Türkiye'ye Emniyet güçlerinin üye olması, kurucu kurulunda yer alması Anayasa'daki ilgili maddeye göre suç unsuru taşıyor.

RESMİ YAZI İLE ANAYASA'YI YOK SAYDILAR

Anayasa'daki ilgili kanuna göre, Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki personelin bu tür kuruluşlara üye olması, kurucu kurulunda yer almasının suç olmasına rağmen İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'ndan Bakan adına Müsteşar Yardımcısı Vekili Mustafa Tekmen'den ilgilnç bir resmi yazı bütün birimlere gönderiliyor. 14.06.2006 tarihinde İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından 877 sayılı ve Bakan adına Müsteşar Yardımcısı Vekili Mustafa Tekmen'in imzası olduğu resmi yazıda, “Bakanlar kurulunca Emniyet Genel Müdürlüğü'nün söz konusu meslek kuruluşu olan IPA'ya üye olmasına izin verildiği göz önünde bulundurulduğunda IPA Türkiye Başkanlığı'nın Emniyet teşkilatlarına ait birimlerinde ofis hizmetleri ile faaliyetlerin yürütülmesinde ve Emniyet personeli istihdam edilmesinde yasal açıdan herhangi bir engel bulunmadığı değerlendirilmektedir” görüşü veriliyor. Ancak 3201 sayılı kanunun EK-11'nci maddesinde “Emniyet Teşkilatı mensupları ile çarşı ve mahalle bekçileri dernek kurucusu ve üyesi olamazlar. Ancak spor derneklerine üye olabilirler. Emniyet teşkilatı bünyesine spor amacı ile kurulmuş derneklerin yönetim ve denetim kurullarnda görev alabilirler” denilmekte. Bu iki kanuna bakıldığında Müsteşar Yardımcısı Vekili Mustafa Tekmen'in Emniyet Personellerinin bu kuruluşa üye olmasının sakıncası olmadığı yönündeki resmi yazısı anayasadaki ilgili kanunu çiğnediğini gözler önüne seriyor. Öte yandan yine ilgili kanunlarda yer alan maddelere göre bu tür kuruluşlarda personelin istihdan edilmesi, meslek birliklerinde ofis açılması ve maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması anayasaya aykırı olduğu gibi bütün IPA Türkiye'deki personellerin maaşları ve birçok etkinliğin ise ödeneği devletten tahsis ediliyor.

'PARALEL AJANLIK ÜSSÜ' İDDİASI

Özellikle Yurt dışındaki faaliyetleri ile basına yansıyan meslek örgütünün Paralel Yapı'nın kontrolünde olduğu da iddia ediliyor. SON.TV'ye konuşan gizli bir haber kaynağı ise Paralel Yapı'ın kontrolüne aldığı IPA Türkiye üzerinden 'Paralel Ajanlık Üssü' olarak kullanıldığı iddia ediliyor. Özellikle Paralel Yapı'ya hizmet eden birçok amirin de üye olarak kabul edildiğini onun dışında üst düzey üyelerin kanul edilmediğini iddia eden söz konusu gizli haber kaynağı, bu yapının çeşitli etkinlikler ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait birçok istihbari bilgileri de Yurtdışı'na servis edildiğini de iddia ediliyor.

KURUCUSU İNGİLİZ KOMİSER ARTHUR TROOP

Uluslararası Polis Birliği 1950 yılında bir İngiliz Komiseri olan Arthur TROOP tarafından kurulmuştur. Bu kişi 1950’den birkaç yıl evvel dünyadaki tüm polis görevlilerini bir “Dostluk Derneği” çatısı altında toplama düşüncesine sahipti. Bir İngiliz Polis makalesinde gelecekte bir derneğin kurulacağına dair pek çok yazı çıkması üzerine, bu durum 1950 yılının Mayıs ayında bazı polis görevlilerince gerçekleştirildi. Bunlardan biriside daha önce sözü edilen, bunun teşvikçisi olan Arthur TROOP’tu. IPA’nın işareti de Esperanto parolasından hareketle “Servo per Amikeco” ortaya çıkmış oldu. Arthur TROOP, 15 Aralık 1914 tarihinde İngiltere Lincolnshire’da doğdu. Ortaokul ve lise öğreniminden sonra, öncelikle makinistlik, daha sonra da Motor projeleri Üretim Firmasında satıcılık görevi yaptı. Bunlardan sonra Eveshom’da Ziraat Fakültesine devam etti. Aynı zamanda Rus tarihi ile yoğun olarak ilgilenmeye başladı ve 1934 yılının yaz döneminde SSCB’ye gitmek üzere eğitim gezisine katıldı. Arthur TROOP, 1936’dan 1940 yılına kadar siyasi iktisat, sosyoloji ve psikoloji eğitimi yaptı. 1936 Haziran ayında ise Linconshire’da polislik mesleğine başladı. Bu görevdeyken daha sonraki yıllarda çeşitli hizmet birimlerinde görevlendirildi. TROOP 1955 yılında Paris’te ilk uluslararası toplantısını yapan IPA’nın genel sekreteri seçildi ve bu görevi 1966 yılına kadar devam ettirmek suretiyle 11 yıl Uluslar arası Genel Sekreterlik görevinde bulundu, ancak hiçbir zaman birliğin başkanlık görevini üstlenmedi. 1965 yılında İngiltere Kraliçesinin doğum günü onur ödülleri listesinde IPA’yı kurma çalışmalarından dolayı Britanya İmparatorluk ödülüyle ödüllendirildi. Emekli olduktan sonra hayatını IPA faaliyetlerine adayan Arthur TROOP Kasım 2000 yılında 84 yaşında aramızdan ayrıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder