HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

9 Mart 2014 Pazar

Türkiye'nin en yüksek barajına adım adım

08 Mart 2014
 
Artvin'de Yusufeli Barajı tamamlandığında kemer baraj sınıfında 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak.
 
 Yusufeli Barajı’ının temeli 27 Şubat 2013'de atıldı!
 
Artvin'de Yusufeli Barajı tamamlandığında kemer baraj sınıfında 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak.
ARTVİN - Bayram Sarayoğlu
Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 19 fiziki gerçekleşme sağlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan ve temeli 26 Şubat 2013'te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle bağlandığı törende atılan Yusufeli Barajı, tamamlandığında ülke ekonomisine yılda yaklaşık 330 milyon liralık katkı sağlayacak.
Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deriner Barajı gibi çift eğrilikli ince kemer tipinde inşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES inşaatı tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olarak ciddi bir payla enerji üretimine entegre olacağını söyledi.

Yusufeli Barajı ve HES inşaatında 2013 yılı sonuna kadar 98 milyon lira harcanarak yüzde 19 fiziki gerçekleşme sağlandığını ifade eden Vali Cirit, "Geçtiğimiz günlerde 901 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin üst yarı ve alt yarı kazı imalatları tamamlandı. Kasım ayı ortalarında kemer betonu imalatına başlanmış olup imalatlar memba ve mansap yönlerinde olmak üzere iki kısımda ilerlemektedir. Toplam kemer betonu imalatı 674,648 metre olup tamamlanma oranı yüzde 74,83'tür" dedi.

Vali Cirit, Yusufeli Barajı geçici bağlantı yollarından uzunluğu 5 bin 900 metre olan kara yolunun yapım çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.

Vali Cirit, 29 Mayıs 2018'de hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajı'nın, Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjisinin yüzde 2,4'ünü karşılayacağına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Toplam gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olacak barajda, 2,2 milyar metreküp su depolanacak. Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan birisi olacak Yusufeli Barajı ve HES, 540 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovatsaat enerji üretilecek. Baraj, gerek üreteceği enerji, gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak."

Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajları şöyle:
1-Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre
2-Inguri Barajı (Gürcistan) : 271,5 metre
3-Vajont Barajı (İtalya) : 261,6 metre
4-Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre
5-Laxiwa Barajı (Çin) : 250 metre
6-Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre

Çoruh Havzası ve barajlar
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ve Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor. Çoruh Nehri Türkiye sınırları içinde 410 km’lik, Gürcistan’da ise 20 km’lik uzunlukta bir sınıraşan akarsu. Nehir 3255 m yüksekliğindeki Mescid Dağı'nın batı yüzünden doğuyor. Bayburt ve İspir'den geçip, bir yay çizerek Yusufeli'nin Yokuşlu köyü’nden Artvin’e doğru akıyor. Borçka’nın içinden geçtikten sonra da Batum'da Karadeniz'e dökülüyor. Çoruh Havzası’nın 19.748 km2’lik yüzölçümü ile Türkiye yüzölçümünün % 2,5’ine tekabül ediyor. Çoruh Havzası içinde Artvin, Erzurum ve Bayburt illeri var.

Şekil 1. Çoruh Havzası ve barajlar



Kaynak: DSİ[11]

Çoruh’un debisi Mayıs ayında zirveye çıkarken (529-569 m³/sn), en düşük debisi 53.09 m³/sn oluyor. Nehrin ortalama eğimi ise %5. Dünyanın en hızlı akan ve derin nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri’nin hızını kesen ve ana kolu üzerinde inşaatı tamamlanmış veya devam etmekte olan on tane baraj var. Bunlar kaynağından denize döküldüğü yere kadar sırasıyla Laleli, İspir, Güllübağ, Aksu, Arkun, Yusufeli, Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajları (Bkz Şekil 1). İşte Yusufeli Barajı da DSİ Genel Müdürlüğü’nün Çoruh Nehri üzerinde gerçekleştirmeyi planladığı ve bir bölümünü tamamladığı 10 hidrolik projeden biri.

Yusufeli Baraj ve HES projesi

Bu projelerin tamamı Türkiye’nin toplam enerji üretiminin yaklaşık %8’ini, hidroelektrik santrallerinden (HES) elde edilen toplam enerjinin ise yaklaşık %34’ünü oluşturacak. Yusufeli hidrolik tesisinin Türkiye enerji üretimine 540 MW’lik (3 x 180 MW) kurulu güç ile katkıda bulunması bekleniyor. Yüksek kurulu gücü ve yıllık elektrik üretimi (1705 GWh/yıl) ile Türkiye’nin yıllık enerji ihtiyacının %0.6’sını karşılayacak.

Şekil 2. Çoruh Havzası ve barajlar



Kaynak: DSİ[12]

Yusufeli Baraj ve HES projesi hayata geçirildiğinde 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde ise dünyanın üçüncü yüksek barajı olacak. Barajın toplam su depolama hacmi yaklaşık 2,2 milyar m3. Yusufeli Baraj ve HES’inin yılda 1817 milyar kilowatsaat enerji üretilmesi hedefleniyor. Baraj LİMAK Holding liderliğindeki konsorsiyum tarafından inşa edilecek olup, finansman kısmen uluslararası finans kuruluşlarından sağlanacak. Barajın, ülke ekonomisine yılda 330 milyon TL katkı sağlaması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder