HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

15 Mart 2014 Cumartesi

Myanmar Cihadında Türk Mücahitler

 14.03.2014  

Ömür Çelikdönmez


Kaybolan ve halen bulunamadığından gizemini koruyan Malezya Uçağı olayına, bir başka gizemli olay daha eklendi. Muhtemelen kaybolan uçak ile Tayland’da 200 civarında Türkün yakalanması arasında bir bağ bulunduğu düşünülebilir. Tayland’ın güneyindeki Malezya sınırı yakınlarındaki Songkhla vilayetinde ormanlık bölgede gizli bir mülteci kampına Tayland polisinin yaptığı baskında, yasadışı yollarla ülkede bulunan ve Türkiye vatandaşı olduğu tahmin edilen kendilerini 'Türk' olarak tanıtan 200 civarında, mülteci gözaltına alındı. Tayland basınının verdiği habere göre mülteciler, bir dağ kauçuk plantasyonunda kamp kurdu ve daha da ülkenin içlerine ilerlemeyi düşünüyordu. Mültecilerin Türkiye’den Tayland’a gelmesinin nedenleri henüz bilinmiyor. Tayland, başta Myanmar olmak üzere komşu ülkelerden mülteciler için geleneksel çekim merkezi olarak biliniyor. Geçtiğimiz ocak ayında Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçan 500 Rohingya Müslümanı bu ülkeye sığınmıştı.

Fransız Haber Ajansı AFP'nin haberine göre, Taylandlı yetkililer, kauçuk tarlalarının bulunduğu dağlık güney bölgesi Songkhla’daki gizli kampa Çarşamba gecesi düzenledikleri baskında kendilerini ‘Türk’ olarak tanıtan 200 mülteciyle karşılaştı. Yetkililer, 'daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını' söyledi. Kauçuk ağaçlarının yoğun olduğu dağlık bölgedeki kampa düzenlenen baskını anlatan Emniyet müdürü Thatchai Pitaneelaboot AFP’ye yaptığı açıklamada, “Burada, gözaltına alınan bu kadar Türk’ün olması çok olağandışı bir durum” dedi. Baskın sırasında çok sayıda kişinin de kaçtığını söyleyen emniyet müdürü, “Ailece gelmişler ve görünen o ki başka bir yere gitmek istediler çünkü eşyaları hareket etmeye hazır haldeydi” diye konuştu.

AFP, Türk mültecilerin nasıl Tayland’a vardıklarının belirsiz olduğunu ve polisin gözaltına alınanları sorgulamak için tercüman beklediğini aktarıyor. Gözaltına alınan Türklere henüz herhangi bir suçlama yöneltilmediği bildiriliyor. Tayland, insan kaçakçılığı güzergâhlarının en yoğun bağlantı noktası olarak biliniyor. Son yıllarda komşu ülke Birmanya’dan Tayland’a binlerce Arakanlı’nın geçtiği tahmin ediliyor. AFP haber ajansı, Türkiye’nin Tayland’daki Büyükelçiliği’nin olayla ilgili herhangi bir bilgileri olmadığını ifade ediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise gözaltına alınanların kimliklerini teyit edemediklerini belirtiyor. Tayland Polis Müdürü Thatchai Pitaneelaboot, ‘Burada bu kadar çok Türk'ün ele geçirilmesi eşi benzeri görülmemiş bir durum' diye konuştu. Göçmen polisinden Chitchai Phibabutra da söz konusu kişilerin yanlarında kimlik belgesi bulunmadığını, Türkiye'den geldiklerini iddia ettiklerini söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Tayland temsilcisi Sunai Phasuk ise gruptakilerin Çin'den gelen Uygur Türkleri olup olmadığını saptamaya çalıştıklarını kaydetti.

Tayland polis yetkilileri mültecilerin aileler halinde bulunduğunu ve çoğunun kadın ve çocuk olduğunu belirterek, eşyalarını yanlarında taşımaları nedeniyle buradan başka bir yere gitmek istedikleri izlenimi verdiklerini kaydetti. Grubun Tayland'a nasıl geldiği belirsizliğini koruyor. Polis gözaltına alınanların sorgulanması için tercüman beklendiğini açıkladı. Tayland'daki Türk Büyükelçiliği'nin ise konuyla ilgili bilgisi olmadığını bildirdiği kaydedildi. Muhtemelen Çin yönetiminin takibinden kurtulmak için Tayland’da sığındıkları tahmin edilen Uygur Türklerinin, Myanmar Müslümanlarına destek vermek ve onları zalim Myanmar Budist idaresine karşı korumak için Tayland üzerinden Myanmar’a ulaşmaya çalıştıkları iddia edilmekte.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Myanmar’a yönelik herhangi bir seyahat uyarısı bulunmadığı gibi, Myanmar yönetimi Türkiye’den gidenlere diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamillerine vize uyguluyor. Myanmar’da Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlerle savaşırken esir düşen ve o dönemde bir İngiliz kolonisi olan Myanmar’a getirilen askerlerimizden hayatlarını kaybedenlerin gömüldüğü Türk şehitlikleri bulunmakta. Myanmar’da; “Spring International Company” adlı bir Türk şirketi tarafından kurulmuş ve “Horizon International Education Center” adıyla faaliyet gösteren iki okul mevcut. Myanmar’da ikamet eden yaklaşık elli Türkiye vatandaşının tamamına yakını, bu okullarda öğretmen olarak çalışanlar ve onların ailelerinden oluşmakta. Bu şirket ve şirkete ait okulların, Fethullah Gülen Hocaefendi cemaatine aitliği söz konusu. Adı geçen şirketin 2000 yılında Myanmar’da faaliyete başladığı biliniyor.

Mynmar Müslümanlarına yönelik katliamların sona erdirilmesi ve saldırgan Budist toplulukların durdurulması için Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin uzun süredir hazırlık yaptığı ve bu amaçla Mynmar’a gidecek birliklere silahlı eğitim verdirdiği söylenmekte. Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin; Güney Asya, Orta Asya ve Batı Asya gibi bölgelerde faaliyet gösterdiği ve çok sayıda uluslararası İslami örgütlerle işbirliği yaptığı zaten biliniyor. Türkiye’de bazı sivil örgütlerin insani yardım amaçlı görüşmeler yaptığı bazı Doğu Türkistanlıların Doğu Türkistan İslam Hareketinin uzantıları olabileceği söz konusu. Yurt dışındaki akraba Türk topluluklarının maruz bırakıldıkları katliam, işgal gibi fiili durumlarda Türkiye’den yardımlarına giden gönüllü savaşçılara rastlanabiliyor.

Örneğin kendisini ‘derin milletin fedaisi’ olarak tanıtan Yusuf Ziya Arpacık, 1992 yılında Karabağ’a giden gönüllü komandolardan biriydi. 1992 yılında Karabağ savaşında Azerilere yardım için Kafkaslar’a, 2003 işgaline karşı Kerkük’e koşmuş ve devamı itibarı ile birçok ülkede Türk düşmanlarına karşı ‘fiziki etkinlikler’ örgütlemiş ve kendisi de faal olarak katılmıştır. İngilizce, Arapça, Farsça ve Rusça biliyor. 10 yıl hapis yatıp, iki kez firar eden Arpacık, Türkeş’in korumalığını yapmıştı. Doğu Türkistan ve Afganistan Türklüğü ile ilgili bir başka isimde, Türkiye’nin Afganistan’da desteklediği Özbek General Raşit Dostum. Eritre Cephesinin de Doğu Türkistan İslam Hareketi ile ortak hareket ederek eylem birliği içerisinde olabilecekleri kuvvetle muhtemel. Şimdiden kanaat belirtmek doğru olmasa da, Türkiye kamuoyunun bilmesinde fayda gördüğüm için kaydediyorum, Tayland’da yakalanan Türkler, Myanmar cihadını başlatmak için gönderilen öncü kuvvetlerdi. Bir dağ kauçuk plantasyonunda kamp kurdular ve daha da ülkenin içlerine ilerlemeyi düşünüyorlardı. Amaçları Mynamar’a geçmekti. Şimdilik olmadı….

Myanmar’da İHH’nın da büyük hizmetlerinin bulunduğunu söylemek gerekiyor. 17 yıldır Arakanlılara yardımlarını sürdüren ve bölgede elde ettiği tecrübeyle her geçen gün faaliyet alanlarını genişleten İHH ekipleri, her yıl Kurban Bayramı’nı Myanmar’daki Müslüman mültecilerle birlikte kutluyor. 2013 Kurban Bayramında Myanmar’a giden İHH ekiplerince, 2 bin 500 Myanmarlı Müslüman’ın kaldığı Arakan'da 300, Meiktila'da 200, Yangon şehrinden 96 kilometre güneyde yer alan, 2008'deki Nergis kasırgasından etkilenen, 700 Müslüman ailenin yaşadığı bölgede 100 ve Yangon'a yakın bir yer olan Dala kasabasında da 50 kurban kesildi. Allah’ın adını yeryüzünde yüceltmek için canları ve kanları pahasına mücadele eden mücahitlere selam, Cumanız mübarek olsun..!


Twitter:@oc320c39

omurcelikdonmez@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder