HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

20 Mart 2014 Perşembe

Haddini bil Türkiye! silahı beyaz Hıristiyan adam satar!

 20.03.2014  

Ömür Çelikdönmez


Türkiye bir anda Dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Konu Türk Hava Yolları’nın Nijerya’ya silah satışı yapması. Nijerya’ya uçan THY kaptan pilotu ile Başbakanın danışmanlarından birisi arasında geçen konuşma metinleri internete servis edilince, hem Türkiye kamuoyunu hem de Dünya kamuoyunu bu olaydan haberdar oldu. Dinlemelerin paralel yapıya fatura edildiği görülüyor. Ancak Washington Post’da çıkan bir habere göre Ulusal Güvenlik Dairesi’nin yarattığı izleme sistemi, adı verilmeyen bir ülkedeki tüm telefon görüşmelerini kaydediyor ve 30 gün süreyle geri dönerek dinlenmesine olanak sağlıyor.

Bu haberi tamamlayan bilgi notu Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’dan geldi. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, son günlerde arka arkaya yayınlanan ses kayıtlarının Amerika'dan servis edildiğini dile getirdi. Elvan, dinlemelerin önlenmesi konusunda altyapı eksiklikleri olduğunu, bunların giderilmesine çalışıldığını belirtirken, yeni bir yasa çalışmasının ise olmadığını dile getirdi. Elvan ses kayıtlarının nereden yüklendiği ile ilgili soruya, "Çoğunlukla yurt dışından, büyük kısmı Amerika'dan" cevabını verdi. Anladınız mı şimdi neden Nijerya konusunun patlatıldığını?

İngiliz gazetesi Times kamuoyuna sızdırılan son kayıtlarda, Türkiye'den Nijerya'ya silah taşındığını bildiriyor. Nijerya'da, radikal dinci gruplardan Boko Haram hükümeti devirerek bir şeriat devleti kurmak için son dönemde büyük can kayıplarına neden olan şiddetli bir savaş yürütüyor. Times'a göre kayıtlar Nijerya'daki iç savaşta kullanılmak üzere silah taşıdığına yönelik iddialar içeriyor. Bazı ülkelere silah taşıdığına ilişkin haberlere ilişkin açıklama yapan THY, "Haberlerde adı geçen ülkeye, Türkiye'den veya başka bir ülkeden silah taşıması yapılmamıştır” ifadesini kullanıldı.

"Başbakan danışmanı ve THY'de bir yetkili olduğu iddia edilen kişilerin ses kaydı çıktı. 'Nijerya'ya silah taşındığı' anlaşılıyor. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Vahim bir şey. Silahı gönderen hükümet. THY kendi kendine göndermez" diye konuştu. Türkiye’nin güvenliği ve öncelikleri ile ilgili kendisine devlet brifingi verilen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması oldukça önemli. Nedenine gelince…

Nijerya, dünyanın en çok petrol üreten altıncı ülkesi… Nijerya, I Ekim 1960 tarihinde İngiltere’den bağımsızlığına kavuştu. Afrika kıtasında en süratle büyüyen ülkelerin başında Nijerya geliyor. Nijerya bugün Afrika nüfusunun yüzde 13'üne ev sahipliği yapıyor. Bu oran 2050 yılına kadar yüzde 17,5'e çıkacak. Ülkenin 174 milyonluk nüfusu, yüzyıl ortasında 440 milyona, yüzyıl sonunda ise 914 milyona ulaşacak.

Ülke yönetimi, iç savaştan sonra yazılı olmayan bir ittifak çerçevesinde, daha ziyade Kuzeyli Müslüman Hausa-Fulanilerle, Güneyli Hıristiyan çoğunluğa sahip Yorubaların dönüşümlü yönetimi altında. Nijerya’nın hâlihazırdaki en büyük sorunları, yolsuzluk, iktidar ve nüfuz mücadeleleri, güvenlik, etnik ve dini karışıklık, Nijer Deltası’nda yaşanan çatışmalar, adam kaçırma eylemleri ile sabotajlar ve başta elektrik üretimi olmak üzere her alanda görülen altyapı yetersizliği.

İKÖ ve D-8 Grubu üyesi ülkeler arasında yer alan Türkiye ve Nijerya arasında, uluslararası kuruluşlar çerçevesinde yakın bir işbirliği mevcut. Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın Şubat 2011’de Türkiye’yi ziyareti ile her alanda yeni işbirliği imkânları yakalandı. İki ülke arasında siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel ve eğitim alanında imzalanan anlaşmalarla yasal zemin büyük ölçüde tamamlanmış durumda.



Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin burs programı kapsamında Nijeryalı öğrencilere 2008-2011 yılları arasında 55 lisans ve yüksek lisans bursu sağlandı. Nijerya’da, ilköğretim, lise ve üniversite düzeyinde çok sayıda Türk eğitim kurumu faaliyet gösteriyor. Bu okullarda toplam 3500 öğrenci eğitim görmekte. Türk Havayolları, Temmuz 2006’da başladığı İstanbul-Lagos uçuşlarına, halen haftada dört kez olmak üzere devam ettiriyor.



Haber ajanslarına servis edilen Nijerya konulu silah nakliyatı, Türkiye’nin Afrika açılımını sekteye uğratmaya yönelik. Türkiye’nin uluslararası silah tüccarlarından rol çalarak silah ticaretine soyunmasının bedelini ödetmek istiyorlar. Diyorlar ki silah satmak beyaz Hristiyan adamı işi. Size ne oluyor? Çünkü silah satmayan Amerikan ekonomisi batar. Hatırlarsanız 1991’de Soğuk Savaş bitince dünya yeni bir döneme girmişti. Neoconlar, tek süper güç olan ABD’yi dünya hâkimiyeti kurmak için savaştırdı. ABD, Afganistan’da, Irak’ta açıktan savaştı, savaşmaya devam ediyor.

Dünyanın birçok yerinde örtülü operasyonlar yapıyor, para harcıyor, can veriyor, kan akıtıyor. Sadece Irak savaşının faturası 3 trilyon Dolar. Bundan ABD merkezli ve çok uluslu tekelci silah ve finans sermayesi çok memnundu, çok para kazandı. Şimdi aynı şeyi Nijerya’da yapmak istiyorlar. Sözde fason İslami örgütleri kullanarak, kendi çıkarlarını garantiye almak istiyorlar. Nijerya’da savaşanlar sadece silah tüccarları değil! Petrol şirketleri de rekabet içindeler ve kıyasıya vuruşuyorlar. 9 Mart 2014 tarihli İngiltere’de yayımlanan Observer gazetesi, Nijerya'daki son durumla ilgili haber analizde İslamcı ayaklanmanın giderek kızıştığı ülkenin "savaş hali" yaşadığını yazmış, Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan ve geleceğin ekonomik güç merkezi olarak görülen Nijerya'nın kanlı bir çatışmanın içinde olduğunu belirtmişti.

Boko Haram, yerel Hausa dilinde "Batılı eğitim haram" anlamına geliyor. Örgüt, Nijerya hükümetini devirmek ve kuzeyde bir İslam devleti kurmak istiyor. Boko Haram genellikle Hıristiyanlar ve hükümeti hedef alsa da, şiddet olaylarında birçok Müslüman sivil de hayatını kaybetti. Ülkede Boko Haram'ın silahlı saldırılarına başladığı 2009 yılından bu yana binlerce kişi öldü. 2013’te Nijerya'nın kuzeyindeki Borno bölgesinde radikal İslamcı Boko Haram grubu ile güvenlik güçleri arasında çatışmalarda en az 117 kişinin ölmüştü.

Ağustos 2013’te Nijerya ordusu Boko Haram örgütü lideri Ebubekir Şekau'nun güvenlik güçleriyle girdiği bir çatışmada öldürülmüş olabileceğini açıkladı. ABD, Şekau'nun başına 7 milyon dolar ödül koymuştu. Şekau, 30 Haziran'da ülkenin kuzeydoğusundaki Sambisa Ormanı'nda güvenlik güçlerinin Boko Haram üssüne düzenlediği bir saldırıda vuruldu. Şekaui polis nezaretinde ölen örgütün kurucusu Muhammed Yusuf'un yerine lider olmuştu. Şekau'nun liderliği döneminde Boko Haram'ın çizgisi sertleşti. Okulları bastı, köyleri yakıp yıktı, ve bunları İslam adına yaptığını söyledi. Acaba kime hizmet ediyor?

Twitter:@oc320c39

omurcelikdonmez@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder