HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

4 Şubat 2014 Salı

Cem Küçük- Yeni Şafak

Çevik Bir - Alan Makovsky bağlantısı

Çevik Bir 28 Şubat darbesini sorgulayan savcının talebiyle tutuklandı. Sadece Çevik Bir değil, başka muvazzaflar da tutuklandı. Bu isimler sorgulanırken dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı unutulmuştu.

Sağolsun (!) Çevik Bir verdiği dilekçede illegal bir kurum olan ve fişleme yapan Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) Karadayı'nın emri ve görüşleri dahilinde kurulduğunu söyledi. Ben içerideyim, o niye dışarıda diye sitem etti. Savcılar bu dilekçe üzerine harekete geçti ve Karadayı gözaltına alındı. Belki yaşından belki yeni yargı paketiyle tutuklanmadı.

Batı Çalışma Grubu kimin eseriydi? Şayet Karadayı'nın BÇG'den haberi yoksa ortada sıkıntılı bir durum var demektir. Çünkü Çevik Bir demek ki Karadayı'ya güvenmiyordu ve askeri hiyerarşiyi ihlâl ediyordu. Eski Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, 12 Şubat 2006'da o zaman Sabah'ta çalışan Metehan Demir'e, 'BÇG Çevik Bir'in işiydi' açıklamasını yapmış.

O zaman akla hemen şu soru geliyor: Acaba BÇG'yi Çevik Bir'e öneren ya da böyle bir yapı kurulmasını öneren kimdi? Bu kişi Alan Makovsky * olabilir mi? Şöyle bir geriye gidelim.
Hasan Cemal, Türkiye'nin Asker Sorunu isimli kitabına Cengiz Çandar 28 Şubat'la ilgili hayli çarpıcı bir yazı yazmıştı. O yazıda Çandar, ABD Dış İşleri Bakanlığı'nın 8.katında Madeline Albright ve Alan Makovsky öncülüğünde yapılan bir toplantıdan bahsediyor. Erbakan'ın darbesiz devrilmesi için en çok bastıran kişilerden biri Alan Makovsky'ydi.

Washington merkezli The Washington Institute for Near East Policy (WINEP) think tank'in kurucularından olan Makovsky'nin Çevik Bir'le özel ilişkisi vardı. Türkiye'yi iyi bilen Makovsky aynı zamanda sıkı bir İsrail yanlısı.

Makovsky ve Çevik Bir'in Nisan 1997'de İsrail'de buluştukları ve Makovsky'nin Bir'e bazı telkinlerde bulunduğu iddia ediliyor. Hatta Çevik Bir'in 2002 Sonbaharında Martin Sherman'la birlikte kaleme aldıkları Formula for Stability: Turkey Plus Israel (İstikrar Formülü: Türkiye Artı İsrail)** makalesinde Alan Makovsky'den birçok alıntı var.

O yazıda Çevik Bir özetle şöyle diyordu: 'Erbakan için, İsrail bir 'ebedi düşman' ve 'Arap ve İslam dünyasının kalbinde bir kanser.' Erbakan, İsrail ile ilişkileri dondurmaya söz verdi. Ordu, dedi ki: Ülkenin yüzünü İslam'a dönmesini ve İsrail ile ilişkilerin riske atılmasını izlemeyeceğiz. Erbakan, kontrol altında tutuldu. Türkiye ve İsrail MGK baskısıyla İslamcı Başbakan istifasını sundu.'

28 Şubat'ın en kudretli ismi Çevik Bir'di. İsrail'in emir kulu gibi davranıyordu. Bir yandan ABD'deki İsrail yanlısı neo-conlar Erbakan'ı devirmek için planlar yapıyor, öte yandan Alan Makovsky Çevik Bir'e yol haritası sunuyordu. Hatta Bir'in JİNSA'dan aldığı ödülü organize eden kişi Makovsky'ydi.

Yani işin özeti Batı Çalışma Grubu'ndan Karadayı'nın haberi olmayabilir. Çünkü BÇG'den buram buram İsrail kokusu geliyordu. Acaba BÇG'nin elde ettiği bilgiler, yaptığı fişlemelerin bir kopyası da İsrail'de var mıdır? İsrail ileride Türkiye dosyalarını açıklarsa kim bilir neler çıkar ortaya?

*Alan Makovsky ve makaleleri hakkında daha fazla bilgi için bkz. http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/all/all/14760/1969-12-31/2013-01-05/25/P25#browse

**Middle East Quarterly Fall 2002, pp. 23-32Formula for Stability: Turkey Plus Israel (Çevik Bir, Martin Sherman)

Twitter.com/cemkucuk55

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder