HERŞEYİN DOĞRUSUNU ALLAH BİLİR. Sizin bir planınız, bir hesabınız varsa, Allah’ında bir planı bir hesabı var.

4 Şubat 2014 Salı

O Unvan Ortalığı Karıştırdı!

Boğaziçi Üniversitesi önümüzdeki hafta Fener Rum Patriği Bartholomeos'a fahri doktora unvanı verilecek davetiyede kullanılan unvan ortalığı karıştırdı.
O Unvan Ortalığı Karıştırdı!
13 Aralık 2013 
Bartholomeos'a Türkiye'de verilecek bu ilk fahri doktora töreni için hazırlanan davetiyelerde, Patrik'ten "ekümenik" ifadesiyle bahsedildi.
AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Haluk Ilıcak ise, Patrik Bartholomeos'tan "ekümenik" olarak bahsedilmesini eleştirdi.
"RUSLAR BİLE EKÜMENİK KABUL ETMEDİ..."
Ilıcak, twitter hesabından yaptığı açıklamada dünyadaki en geniş Ortodoks nüfusuna sahip olan Rusya'nın bile Patrik Bartholomeos"un "ekümenik" sıfatını kabul etmediğini belirterek, şöyle yazdı;
"Dünyadaki en geniş Ortodoks toplumuna sahip Moskova Patriği/Patrikliği Bartholomeos'un ekümenik sıfatını henüz kabul etmemiştir. Moskova Patriğine Fener'in ekümenik olduğunu "kabul ettirecek" bu ön alıştan dolayı Boğaziçi Üniversitesini tebrik ediyorum."
TÜRKİYE "EKÜMENİK" SIFATINI TANIMIYOR
Patrik Bartholomeos için pek çok ülke "ekümenik"- (evrensel) sıfatını kullanırken, Türkiye bu sıfatı tanımıyor.
Türkiye'nin Patrik'in "ekümenik" sıfatına karşı çıkma nedeni ise, bu sıfatın Bartholomeos'u Türkiye'deki bir azınlık grubunun lideri konumundan çıkarıp, "evrensel dini lider" haline getirmesi.
Fener Patriği'nin 6. yüzyıldan gelen "ekümenik" sıfatı, "eşitler arasında ilk" olarak yorumlanıyor ve Ortodoks Hristiyanların uluslararası toplantılarında Fener Patriği'ne toplantıya başkanlık etme imkanı tanıyor.
TÜRKİYE'DE İLK FAHRİ DOKTORA
Hürriyet'in haberine göre, Patrik Bartholomeos'a fahri doktor unvanı, Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü'nün önerisi ile 'Dünyada ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin korunması, endüstriyel kirlilik, temiz içme suyu kaynaklarının geniş kitlelere temini ve küresel iklim değişikliği gibi çeşitli çevre konularında öncülük yaptığı girişimler, geniş kitlelere yönelik olarak düzenlediği faaliyetler ile küresel ölçekte etkili olan farklılık yaratan mesajları nedeniyle' verildi.
Daha önce dünyanın çeşitli üniversitelerinden 20'ye yakın fahri doktora unvanına layık görülen Patrik Bartholomeos'a, ilk kez Türkiye'deki bir üniversite de bu unvanı verecek. Tören 19 Aralık'ta gerçekleşecek.
Törene ilişkin Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun imzasını taşıyan davetiyede şu ifade yer alıyor;
"Ekümenik Patrik Bartholomeos I için düzenlenen fahri doktora unvanı takdim törenine katılımızı saygılarımla rica ederim"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder